מאכלי ים - כל מה שרציתם לדעת
הקטגוריה של מאכלי ים היא בין הרחבות בעולם הקולינרי. אפילו במדינת ישראל המסורתית, שרבים בה שומרי כשרות, מדובר בשוק פורה במיוחד. במאמר הבא נצלול לאוקיינוס מאכלי הים ונכיר כמה מהם לעומק.
סוגי מאכלי ים - דגים
קטגוריית הדגים היא הגדולה ביותר בתחום של מאכלי ים. בגדול, ניתן לחלק את קטגוריית הדגים לשתי קבוצות: דגי מים מלוחים, ודגי מים מתוקים.
דגי מים מלוחים
דגי מים מלוחים גדלים בימים, אוקיינוסים ומקורות מים עשירים במלח. טעמם הוא בדרך כלל "דגי" ומודגש יותר, ורמת המליחות שלהם היא, באופן טבעי, גבוהה יותר. סוגים נפוצים של דגי מים מלוחים כוללים:
סלמון: זהו אולי הדג הפופולארי ביותר בישראל. צבעו כתום-ורוד בולט, וטעמו עדין יחסית למשפחת דגי המים המלוחים. מקור הסלמון הוא באוקיינוס השקט ובאוקיינוס האטלנטי, אך כיום מגדלים אותו בבריכות גידול בכל רחבי העולם. לסלמון יתרונות בריאותיים רבים: הוא עשיר באומגה 3, נוגדי חימצון ומינרלים שונים, ונחשב כבריא ביותר לבריאות הלב ומערכת הדם.
טונה: דג הטונה נפוץ באיזורים רבים בעולם, במיוחד באקלים ממוזג וטרופי. אלה דגים גדולים מאוד שיכולים להגיע לאורך של מעל ארבעה מטרים ולמשקל של כמעט 700 קילוגרם. זהו אחד הדגים הנצרכים ביותר בעולם, והוא ורסטילי במיוחד. דג הטונה מספק לגוף ויטמינים ומינרלים רבים, אך הוא עשוי להכיל כמויות גבוהות של כספית.
דגי מים מתוקים
דגי מים מתוקים הם בדרך כלל בעלי טעם עדין יותר, ומליחות ברמה נמוכה. לרוב הם עשירים יותר בסידן ובחומצות שומן בריאות. דגי מים מתוקים נפוצים כוללים:
פורל: הפורל הוא דג קטן יחסית, לכן ניתן להגיש אותו גם שלם. הוא מעדיף מים קרירים בנהרות ובאגמים. הפורל נחשב למזון דיאטטי כיוון שהוא דל בשומנים ובקלוריות.
מושט (אמנון): דג קטן יחסית, שחי בעיקר באגמים ונהרות באקלים חמים. המושט מכיל ריכוזים גבוהים של שמני אומגה 3, ונחשב לדג בריא ביותר.
פירות ים
כל מסעדת מאכלי ים ראויה לשמה מתהדרת בתפריט עשיר של פירות ים. לפניכם פירוט קצר על כמה מפירות הים הפופולאריים ביותר בישראל:
צדפות: הצדפות הן רכירות שחיות בתוך קליפה קשה המגינה עליהן בטבע. ישנם סוגים רבים של צדפות, המתגוררות באיזורי גידול שונים ברחבי העולם. מרקם הצדפות הוא לעיס, ויכול להיות מלוח או מתוק. ניתן לצרוך אותן מבושלות, מטוגנות, אפויות או נאות.
מולים: סוג נוסף של רכיכות המתגוררות בתוך מעטפת כהה בצורה גלילית מוארכת. הטעם של המולים מלוח, בעל רמז למתיקות. הם מוצקים יחסית לרכיכות, בעלי מרקם לעיס. ניתן לצלות, לאדות, לטגן או לאפות מולים. חשוב להימנע מבישול יתר.
תמנון: ישנם זנים רבים של תמנונים שחלקם מגיעים לגדלים עצומים. בני אדם צורכים לרוב תמנונים קטנים עד בינוניים. בדרך כלל מבשלים את התמנון, אך ישנם כאלה המתאימים לאכילה גם כשהם נאים.
שרימפס: בכל מסעדת מאכלי ים, השרימפס הוא בין המאכלים הפופולאריים ביותר. כדי להכין את השרימפס ניתן לקלף אותו מהשריון החיצוני, או לבשל אותו איך שהוא. בישול עם השריון שומר על הלחות של השרימפס. ניתן להכין את השרימפס כמעט בכל צורת בישול, אם כי חשוב להימנע מבישול יתר. טעמו של השרימפס עדין יחסית לפירות ים אחרים, ומרקמו רך אך מוצק.
לובסטר: הלובטסר נחשב למלך מאכלי היום. הגוף שלו מכוסה בשריון עבה, שבדרך כלל מפצחים לאחר הבישול. טעמו עדין ומעט מתוק, במיוחד כאשר מבשלים אותו עם השיריון. בדרך כלל הלובסטר עובר טיגון או בישול, אם כי ניתן להכינו כמעט בכל צורה.
היתרונות הבריאותיים של מאכלי ים
פירות ים הם מקור מצוין לחלבון, חומצות שומן אומגה 3 ומגוון ויטמינים ומינרלים חיוניים. חומצות שומן אומגה 3 הן שומנים חיוניים שהגוף שלנו צריך לתפקוד תקין. הם נמצאים בכמויות גבוהות בדגים ופירות ים אחרים, ונקשרו למגוון יתרונות בריאותיים, כולל הפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ ואפילו סוגים מסוימים של סרטן. פירות ים עשירים גם בויטמינים D ו-B12, החשובים לשמירה על בריאות העצמות, העור והתפקוד העצבים.
וילה מארה – מסעדת מאכלי ים על החוף
אין דבר מענג כמו לאכול מאכלי ים טריים בעודנו יושבים על חוף הים. וילה מארה היא מסעדת מאכלי ים הממוקמת ממש על חוף הים, ומציעה מגוון מרענן ומפנק של מאכלי ים איכותיים ומענגים שיגרמו לכם לחזור שוב ושוב.